Carrousel

De historie van het Carrousel rijden gaat terug helemaal op de middeleeuwen. Bij de riddertoernooien werden door deelnemers, in feestelijke kleding, rijkunstige voorstellingen gegeven. Hierbij werden in colonnes o.a. voltes gereden. In Nederland werd het carrouselrijden in 1900 ingevoerd bij het lesgeven, dit om de discipline te bevorderen en het rijden interessanter en moeilijker te maken. Het was mode in die tijd dat de gegoede burger frans als voertaal had en nog steeds is frans vaak de taal waarin de carrousels gecommandeerd worden. Hoewel het tegenwoordig toegestaan is in het Nederlands te commanderen.

Carrousel groep
Een carrousel groep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2en naast elkaar een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.

Carrousel rijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien bepaald basisniveau aanwezig is kan iedere ruiter deelnemen. Dus ook de manege ruiter die slechts een of twee keer per week rijd op een manegepaard. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter met een eigen paard een uitdaging om met carrousel bezig te zijn omdat de combinatie zich aan moet passen binnen de groep.

Wil je nog meer weten over het rijden van Carrousel? Klik dan hier!

Carrousel lessen bij Hippisch centrum de Delft
Bij Hippisch Centrum de Delft zijn er carrousellessen voor de jeugd en de volwassenen. Beide groepen oefenen elke week gezamenlijk de proef .Door het FNRS lidmaatschap kan Hippisch Centrum de Delft ook deelnemen aan officiële wedstrijden en het Nederlands Kampioenschap carrouselrijden. Ieder jaar meten de jeugd en volwassenen zich aan de rest van Nederland tijdens deze Nederlandse Kampioenschappen.

Volg ons op Facebook
Aanmelden nieuwsbrief