Wekelijkse update

Hallo allemaal,

Wat kan een mens het druk hebben, druk met wat zal ik zeggen… evenementen.

Allereerst het weekend van Jumping Amsterdam. 4 dagen heb ik mogen genieten van sport van de bovenste plank. U zult het niet geloven maar ik heb de hele kür op muziek (dressuur) gezien. Ik bij dressuur en ik weet weer waarom ik springen leuker vind. Heb alle dressuur proeven gezien maar kreeg bij geen enkele proef kippenvel. Daarentegen bij het springen alleen maar kippenvel. Wat springen die paarden hoog en wat gaat het hard. Wat me ook opviel was dat de sport op dit niveau erg jong is geworden. Meisjes en jongens van net aan twintig presteren op het hoogste niveau. Een mooie ontwikkeling, de sport verjongd. Het nadeel is dan wel dat deze jongen langzaam hoort bij de oude garde.

De zondag stond in het teken van de leerlingen van het FNRS-diploma rijden. Als we dan de jaarlijkse foto maken op de trap van de Rai is het altijd hilarisch. Dit jaar voor het eerst kreeg ik de complimenten van de directeur van Jumping en van de voorzitter. We doen het natuurlijk alweer 24 jaar en dat blijft niet onopgemerkt. Volgend jaar 40 jaar manege gaan we kijken of Jumping iets kan doen met het feit dat we dan 25 jaar komen. Zou toch gek zijn als men daar geen aandacht aan besteed. Als je dan zo zit in de Rai komen de eerste ideeën voor dat lustrum jaar naar boven. Wat willen we?? Ieder kwartaal krijgt een evenement;

Natuurlijk in het eerste kwartaal Jumping Amsterdam.

In het tweede kwartaal carrousel (1e weekend van April).

Derde kwartaal een uitgebreide BBQ voor iedereen.

4e kwartaal opendag.

Zo maar een paar ideeën en mocht u iets weten waar ik aan voorbij ga, laat het me weten. Niets staat vast.

Dan heeft u allemaal het nieuws van de afgelopen tijd kunnen horen/lezen. Het gaat slecht in manege land. Veel collega’s moeten de deur sluiten vanwege de hoge kosten. Dit komt omdat de prijzen van inkoop zodanig zijn gestegen dat het voor veel collega’s onmogelijk is om de manege open te houden. Gelukkig hebben wij daar geen last van. Natuurlijk zijn de prijzen van stro, biks, energie en gas zodanig gestegen dat je wel eens denkt wanneer houdt het op?! Daar heeft niet alleen de manege mee te maken maar ook u thuis. Maar onze grootste kostenpost is de aansprakelijkheid. Nu denkt u; je bent toch verzekerd? Ja dat klopt, maar meerdere keren een ambulance (nodig of niet nodig) daar heeft de verzekering een hekel aan. Dan zeggen ze u bent wel verzekerd maar uw eigen bijdrage gaat omhoog. En dit loopt aardig in de papieren. We willen de manege voor iedereen toegankelijk houden maar dan moeten we daar allemaal in meedenken. Mocht het zo zijn dat je van je paard valt (dat is mogelijk) zeg dan tegen het ambulancepersoneel dat het je eigen paard was. Dan dekt je eigen verzekering de ziekte kosten, maar zeg je het is een paard van de manege, dan zijn de rapen gaar. €765,00 euro voor een enkele reis ambulance. Dit factuur kreeg ik van een verzekeringsmaatschappij en dan word je niet blij. Zeker omdat de leerling niets mankeerde. Dus willen we met zijn allen blijven rijden tegen een tarief dat voor eenieder betaalbaar blijft dan is dit uw kans.

Dat de prijzen omhooggaan merkt iedereen. Privé paarden moeten er rekening mee houden dat de prijs per 1 januari aanzienlijk omhooggaat. Niet dat u manegehouder daar iets van merkt. De BTW op alles wat met paarden heeft te maken gaat naar het hoogste tarief. Van 9 % naar 21%, een prijsstijging van 12%. Deze prijsverhoging moeten wij als hippische sector afdragen aan de belastingdienst. Natuurlijk vecht de FNRS voor het niet doorvoeren van dit btw-tarief, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Houd er dus rekening mee dan overvalt het u niet.

Gelukkig mag ik afsluiten met een mooi bericht. U weet allemaal dat ik ieder jaar probeer een paar veulens te kopen. Dat moet je zo zien; ieder mens heeft een hobby. Een hobby mag geld kosten, maar het is toch leuk dat wanneer je op een veiling bent van het KWPN en het hoogste bedrag is dan €72000,00 euro voor een 3-jarige. Iedereen enthousiast. En dan besef je ineens dat er eenzelfde afstammeling in de opfok staat. Het zal je maar gebeuren. Wie weet, over een jaar is het veulen drie. Dan moeten we een paar hobbels nemen. Wordt het kassa of een teleurstelling?

We gaan het meemaken maar voor nu nemen we alvast een glas rode wijn en wie weet is het straks champagne.

Fijn weekend!
Gr Ron.