Wekelijkse update

Hallo allemaal,

Het is gelukt, alle graslanden zijn gemaaid en de oogst is binnen. Dan ben je als manegehouder een gelukkig mens. We mochten 198 balen wikkelen en dat zijn er net zo veel als vorig jaar. Het land achter de manege is al helemaal schoon en het land naast de manege de eerste kavel. Nu kan Marco het schrikdraad spannen en dan mogen de paarden naar buiten. De manegepaarden gaan naar het land achter de manege, de privé paarden op het land naast de manege. Zaterdag mogen de eerste het land op.

Om 12:00 uur sta ik zelf bij het hek om de privé paarden te begeleiden. Voor de eigenaren altijd weer spannend, maar de paarden rennen even over het land en daarna is er rust. Rust, daar groeien ze van. Maar voordat de paarden het land opgaan geven we altijd even het advies “geef even een wormenspuit”. Gaan de paarden schoon het land op..

Een paard is van nature een steppedier, dat betekend; hij loopt achter de koeien aan ofwel kort gras. Lang gras is niet goed voor een paard. Dan eten ze te veel en dan raken paarden bevangen. Bevangen wil zeggen in de makkelijke taal stijf in de spieren.

Iedere paarden man of vrouw weet; lang gras is niet goed. Maar de eigenaar van tegenwoordig ziet liever veel gras op het land, en daar gaat het mis. Het is dan ook onze taak om eigenaren ervan op de hoogte te stellen dat lang gras niet goed is. Maar er zijn momenten dat je denkt… Ze luisteren niet!! Paarden voeren is een vak. Ik zeg altijd; kijk naar je paard! Ik heb nog nooit een dik persoon de olympische spelen zien winnen. Obesitas bij paarden komt veel voor.

Aankomende zondag rijden we de balen aan de overkant van de manege naar binnen. En als dan alles weer op zijn plek staat nemen we, u raadt het al, een glas wijn. We zitten in de maand juni. Langzaam gaan we richting de vakantieperiode. Houdt u rekening met het kwartaal. De lessen mogen worden gereden in dit kwartaal, even in overleg met Marja uw vakantie doorgeven, dan weten wij hoeveel paarden op het land mogen blijven en hoeveel paarden er naar stal mogen. En dan begint de grote schoonmaak.

Mijn handen jeuken. Vorig jaar kwam er niets van terecht i.v.m. een haperende gezondheid. Maar nu voelt uw manegehouder zich top fit. Laten we hopen dat dat zo blijft en dat we kunnen schoonmaken. Want als ik door de stallen loopt kan ik mij ergeren aan hoe vies de rijbaan en stallen zijn. Ieder jaar schoonmaken is een pré. Niet dat je ziektes kunt voorkomen maar je kunt er veel aan doen om het te voorkomen. Mij is altijd geleerd de drie R’s.

In een stal heerst Rust, Regelmaat en Reinheid.

Rust hebben ze overdag.

Regelmaat is je dag indeling.

Reinheid is ontsmetten en schoonmaken.

Ieder jaar een hele klus maar zo fijn als je klaar bent. Ook moeten dit jaar de rijbanen weer worden geschilderd. Wij zoeken nog hulp.

Vele handen maken licht werk. Even een zaterdag de handen uit de mouwen. Op wie mag ik rekenen????

Natuurlijk lunchen wij met zijn allen (dat is Marja wel toevertrouwd). En voor je het weet is de vakantieperiode weer voorbij.

Maar eerst genieten van een heerlijke zomer. Te beginnen dit weekend.

De voorspellingen zijn goed voor de zondag en we hebben geen activiteiten.

Geniet dus van het mooie weer en drink een glas ROSÉ.
PROOST.
Gr Ron.