Springen

Springen is een populaire tak van paardensport waarin de ruiter het paard over verschillende hindernissen laat springen. Je kunt het paard vrij laten springen of onder de man en net zoals met dressuur heeft elk paard wel of geen aanleg voor springen. Bij het springen neemt de ruiter de verlichte zit aan, zodat de rug van het paard wordt ontlast tijdens de sprong.

Tijdens het springen is het belangrijk dat alle hindernissen worden gesprongen, maar ook je houding/ zit en het rijden tussen de hindernissen is zeer belangrijk. Ga je door naar de barrage dan is de tijd waarin je het parcours rijdt erg belangrijk.

Het max. aantal weigeringen is 3 keer, daarna is de ruiter uitgesloten voor de prijzen. Indien het wedstrijdschema het toelaat mag de jury toestaan dat het parcours als oefening wordt afgemaakt.

Door middel van een belsignaal geeft de jury aan wanneer je mag starten of moet stoppen.

Het FNRS Springen bestaat uit verschillende klassen. Er wordt begonnen bij S30. 30 geeft hierbij de hoogte van de hindernissen in het parcours aan. Dit is dus 30 centimeter. De klassen lopen steeds met 10 centimeter op, totdat S90 is bereikt. S90 is de hoogst haalbare klasse bij het FNRS Springen. De klassen op een rijtje:
S30, S40, S50, S60, S70, S80, S90. Voor de S40, S60 en S80 kan er een diploma behaald worden. Een diploma wordt behaald wanneer de ruiter 10 promotiepunten in de betreffende klasse heeft gehaald. De ondernemer vraagt de diploma’s aan bij het FNRS kantoor in Ermelo. Wanneer een ruiter 15 promotiepunten in een klasse heeft behaald, moet de ruiter over naar de volgende klasse om daar promotiepunten te gaan halen. Bij S90 is geen maximum wat betreft het aantal promotiepunten, omdat hierna geen andere springklasse meer volgt.

Hoe kun je een promotiepunt behalen?
Tijdens het rijden van een springproef word je beoordeeld door een jury. Deze jury geeft drie verschillende cijfers, namelijk voor:

  • Binnenkomen, halthouden en groeten
  • Wijze van rijden tussen de hindernissen
  • Houding en zit

De drie onderdelen hebben allemaal een eigen wegingsfactor. Zo telt het binnenkomen, halthouden en groeten één keer mee, de andere twee onderdelen tellen drie keer mee in het uiteindelijke puntenaantal.

Als je voor de drie onderdelen samen 49 punten of meer behaalt, krijg je twee promotiepunten. Behaal je 42 tot 48 punten, dan behaal je één promotiepunt. Als je minder dan 42 punten behaalt, krijg je geen promotiepunt.

Wanneer jij je F6 Diploma heb gehaald, dan mag je meedoen aan de springlessen. De springlessen bestaan uit max. 7 personen en worden gegeven op woensdag- en donderdagavond. Hippisch Centrum de Delft biedt regelmatig springwedstrijden aan voor de wedstrijdruiters, maar ook voor diegenen die graag eens een oefenrondje willen rijden. Dit kan zowel met eigen paard als op een manegepaard. Houd dus de agenda in de gaten, want elke maand is er min. 1 springwedstrijd op Hippisch Centrum de Delft.

Volg ons op Facebook
Aanmelden nieuwsbrief